Avoin kirje Pirkanmaan yrittäjille

KUISKAAJA OY on yrityskehitysyhtiö, joka on toiminut yli 50 yrityksen perustajana. Koska yhtiö on tehnyt sijoitustoimintaansa enemmän tunteella kuin liiketaloudellisilla perusteilla, vaikeuksia ja kriisejä on riittänyt. Tampereella meillä on ollut eri yhtiöissä yli 10 miljoonaa asiakaskäyntiä 35 vuoden aikana mm. Liikuntakeskus Fressissä, Cine Atlaksessa, Nordia 4 x Kinossa, Cafe Picnicissä, lelutavaratalo Ihme ja Kummassa, Olympia 2 x Kinossa ja Peloton urheilukaupassa. Olemme rakentaneet rivitaloja LKV Asunto- Avaimen toimesta, sähköistäneet laivoja insinööritoimisto Telesilta Oy:n toimesta Uudessakaupungissa, sisustaneet pikkubusseja Luopioisissa, pyörittäneet sisähuvipuistoa Itäkeskuksessa ja myyneet miljoona reppua ja termosta Retki Finlandissa. Viime vuodet olemme pyrkineet kehittämään ekologista puurakentamista Kangasalla Kallion alueella, jonne olemme rakentaneet 14 keskikokoista varasto- ja teollisuushallia sekä Suomen ensimmäiset osakkeina myydyt massiivipuiset tallit. Voin vakuuttaa, että ahdistavia viikkoja on riittänyt. Mutta olen saanut myös valtavasti positiivista lääkettä tähän yrittäjä-tautiini.

YRITTÄJÄ,

TARVITSETKO TUKEA?

Tällä ilmoituksella haluan ensisijaisesti kannustaa sinua, pienyrittäjä, että moni, erittäinkin vaikealta tuntunut tilanne onollut hoidettavissa. Se on vaatinut itseltäni lähes aina oman työpanoksen tuplaamisen nollapalkalla jopa yli sadan viikkotunnin. On aina onnellista, jos voi omalla tekemisellä edistää asioita; se helpottaa painetta ja edistää yöllä nukkumista. Yövalvominen ja siihen liittyvä ahdistus on toki tuttua ja nyt taas kerran ajankohtaista. Meilläkin on useita firmoja, joiden liikevaihto on nyt nollaantunut.

Valitettavasti meillä kenelläkään ei ole tänään tällaista kovalla työpanoksella saatavaa helpotusta. Korona ei poistu, vaikka seisoisimme päällämme vuorokaudet ympäri. Siksipä kehotan jokaista yrittäjää, jonka liiketoiminta on poikki: huolehtikaa nyt kunnostanne, ulkoilkaa ja liikkukaa, jumpatkaa. Pienen lapsen yöunen keskeinen osa on päivän ulkoilu. Se toimii meillä yrittäjillä samalla tavoin. Katsokaa positiivisiin asioihin ja koittakaa olla märehtimättä. Jos saatte yöllä nukuttua hyvin, niin olkaa unenlahjoistanne kiitollisia. Meitä yövalvojia ja ongelmien vatuloijia on riittävästi.

Ja oma vinkki: Älä ota lainaa yritykselle oman palkan maksamista varten. Tarvitset sitä lähes kolminkertaisen määrän verrattuna omaan henkilökohtaiseen lainaan. Korona menee ohi nopeammin kuin ennustetaan, erityisesti Pirkanmaalla. Koita selvitä se aika. Älä sorru pikavippeihin ja koita maksaa alvit ajallaan.

YRITYKSEN OMAN PÄÄOMAN KOROTUS

Pitkän kokemuksen perusteella voin väittää, että yrityksen paras lääke tilapäiseen likviditeettiongelmaan on lisärahoituksen hankkiminen oman pääoman ehdoin. Osakeyhtiössä olen suosinut selkeää osakepääoman korotusta erilaisten vaihtovelkakirja- tai optiolainojen sijaan. Korollisen lisävelan saaminen on hyvä apu, mutta silloin on muistettava, että kriisin jälkeen liiketoiminnan on oltava heti lainan lyhennyserien verran parempaa kuin ennen kriisiä. Nyt tarjolla olevia rahoitusvaihtoehtoja kannattaa ehdottomasti hakea, mutta lainan nostamista kannattaa harkita vielä kerran positiivisen luottopäätöksen jälkeenkin.

YRITTÄJÄ, ONKO SINULLA HALUA JA KASSAA RYHTYÄ SIJOITTAJAKSI

Veikkaan, että jokaisella yrittäjällä, jolle on kertynyt voittovaroja ja osaamista uran aikana, on ollut houkutus lähteä osakkaaksi toiseen ja kolmanteenkin yritykseen. Nyt olisi siihen oikea hetki.

Kannustan jokaista yrittäjää, jolla on mahdollisuuksia, auttamaan nyt vaikeuksissa olevaa lajitoveriaan ja hakemaan aktiivisesti hyvää, itselle sopivaa yritystä osakepääomasijoituksen kohteeksi. Kokemuksesta voin vakuuttaa, että elämään voi näin saada uutta virtaa aivan vastaavasti kuin löytämällä uuden urheilulajin, vaikkapa maastopyöräilyn golfharrastuksen rinnalle. En ole vielä katunut yhtään tällaista sijoitusta, vaikka usein rahat onkin lopulta menetetty. Loistavia kokemuksia olen vähemmistöosakkaana kokenut mm. Älypää-tietovisan kanssa, Cyflo Oy:ssä bakteerien virtaussytometrisessa laskennassa, Finnkinossa ja Panostajassa silloin, kun parhaat sijoitusvinkit tulivat Tampereelta. Nyt sijoituskohteet oletetusti olisivat konkreettisempia, mm. ravintolat, kahvilat, yksityiset kuntosalit, pienempien kaupunkien elokuvateatterit jne.

Jos joku nyt on kiinnostunut,

TARJOAN VELOITUKSETTA APUANI SAADAKSEMME SIJOITUSTA TARVITSEVAN JA SIJOITUSTA
TARJOAVAN YRITYKSEN YHTEEN sekä MALLIN, JOKA MIELESTÄNI SOPII TÄHÄN TILANTEESEEN.
VALITETTAVASTI SE EDELLYTTÄÄ, ETTÄ ENNEN KORONAA YRITYS ON OLLUT KANNATTAVA.

SIJOITUSMALLI: Sijoittaja sijoittaa X euroa kohdeyrityksen omaan pääomaan ja saa 34% yhtiön osakkeista. Samalla sijoittaja sitoutuu siihen, että yrityksellä on oikeus lunastaa tästä osuudesta 24 prosenttiyksikköä sijoitukseen käytetyllä euromäärällä heti, kun yhtiölle kertyy lunastukseen tarvittavaa vapaata omaa pääomaa. Onnistumistapauksessa sijoittajalle jää tässä ottamansa riskin palkkioksi 10%:n osuus yrityksestä. Uskon, että osassa toteutuneista järjestelyistä yrittäjä saa sijoittajasta elämänmittaisen ystävän ja tukijan ja 90%:n osuuden arvo kohdeyrityksestä on selkeästi suurempi kuin 100%:n omistuksen arvo ilman sijoittajaa.

ESIMERKKI: Ravintolayritys A toimii kauppakeskuksessa. Yritys on jo tehnyt tarpeelliset toiminnan sopeuttamiskeinot, mutta ei tahdo selvitä kiinteistä kuluistaan. Yrityksessä on 100 osaketta, osakepääoma 2.500 euroa. Sijoittajalle tarjotaan 51 uutta 25 euron nimellisarvoista osaketta merkittäväksi 600 euron merkintähintaan eli kassaan saadaan 30.600 euroa. Osakeannista merkitään omaan pääomaan 1.275 euroa ja emissiovoitoksi 29.325 euroa. Ravintolayritys tekee 30.000 euron tappion vuonna 2020, mutta vuosina 2021–2022 voittoa yhteensä 80.000 euroa. Maaliskuussa 2023 yritys lunastaa sijoittajalta 40 osaketta 30.600 eurolla. Yrittäjälle jää 100 osaketta ja sijoittajalle 11 osaketta.

TARJOAN VELOITUKSETTA MYÖS APUANI HINNOITELLAKSEMME YRITYKSEN 34%:N SIJOITUKSEN EUROMÄÄRÄN ja OLEN VALMIS LAITTAMAAN OMISTANI VÄHINTÄÄN KYMMENEEN KOHDEYRITYKSEEN 20%:N RINNANSIJOITUKSEN, JOS SEKÄ YRITTÄJÄ ETTÄ SIJOITTAJA SITÄ HALUAVAT.

Ja vielä: Tämä kriisi ei ole maailmanloppu. Autetaan Sannaa, nostetaan leuka pystyyn ja näytetään, miten Pirkanmaalla tsempataan!!!!!

Tampereella 30.3.2020
Kuiskaaja Oy, Jarmo Lajunen
Ota yhteyttä: jarmo.lajunen@kuiskaaja.fi

KUISKAAJA © 2020