Älypää Helsinki 2002

Joskus tämän vuosituhannen alussa ystäväni Antti Sipinen tuli käymään – vähän olisi asiaakin –tyyliin. Hän kertoi seuranneensa peliä nimeltä älypää puolen vuoden ajan ja selvittäneensä että peliä kehitti opiskelija nimeltä Juha Niemi.  Kysyin – Ja sitten.. ja Antti kertoi ideastaan, että houkutellaan Juha perustamaan yhtiö Älypää- pelin kehittämiseen ja pyörittämiseen.

Tapasimme Helsingissä viikon kuluttua edellisestä ja esittelin ehdotuksenani, että perustetaan Oy Älypää-The Smarthead Ltd niminen yhtiö. Jaetaan osakkeet 40, 35 ja 25 sadasta, osakepääomaksi 10.000 euroa ja laitetaan tuulemaan. Lupasin myös rahoittaa kovakorkoisella lainalla Antin ja Juhan osakkeet ja lainata perustettavalle yhtiölle muutaman kympin alkuinvestointeihin.  Tein paperihommat, Juha ja Antti vuokrasivat toimiston Innopoli kakkosesta ja siitä sitten hommiin. Juha kehitti pelejä tälle – haluatko miljonääriksi tyyppiselle jo puolivalmiille Älypää – alustalle ja Antti kiersi myymässä niitä.

Juhan nerous alkoi avautua minulle vähitellen. Hän kehitti kysymysten suon, jonne pelaajat saattoivat ehdottaa kysymyksiä. Kysymyksiä tuli niin paljon, että Juha poisti niitä isolla haravalla; – esim. Spice girls kysymyksiä 10.000 kerrallaan.  Tästä suosta valikoidut harrastajat (joita oli professoritasoa myöten) poimivat parhaat kysymykset peliin ja validioivat ne tasoryhmiin. Kaikki pelaajat tietävät, että peli vaikeutuu kysymys kysymykseltä. Kauppalehden talousneroon löytyi loistavia kysymyksiä pörssistä valtiontalouteen, Tietoguru syventyi yhteiskunnallisiin aiheisiin, Classic käsitteli kaikkea ja EU-tietovisa tehtiin Suomen Eu-toimistolle. Älypään pelejä pelattiin ilman ensimmäistäkään mainosta miljardi peliä Suomessa ensimmäisenä kokonaisena vuonna. Ja Juha teki yksin kaiken tekniikan.

Kuiskaaja sai lainansa yhden prosentin korolla pari kuukautta aloituksesta, pojat maksoivat vippinsä minulle jo sitä ennen.  Koska minusta ei ollut operatiivisessa toiminnassa oikeastaan mitään apua, Kuiskaaja vaihtoi omistusosuuttaan 35 prosentista 25 prosenttiin.  Yrityksen arvo kuuluu mielestäni niille, jotka sen arvon tekevät, ja tässä yrityksessä se en ollut minä.  Yhden kerran yritin esittää, että sanaristikkopeli voitaisi hyödyntää maksullisena Veikkauksen pelinä ja saada Veikkaukselta prosentti tuotosta, mutta Juha halusi pitää Älypään jäsen asiakkaiden puolta ja jakaa sen ensimmäiseksi kuukaudeksi ilmaiseksi jäsenille.  Yritin kerran saada peliin myös sudokun, mutta Juha vastusti sanoen, että hänellä oli vielä silloin tällöin miettimistaukoja viiden tähden sudokuissa. Mutta parin viikon päästä Juha oli tehnyt jo ohjelman, joka loi loputtomasti Sudokuja kaikille tasoille.

Yhdessä palaverissa pojat kertoivat, että Hesari on kiinnostunut. Ja että luopuisiko Kuiskaaja osuudestaan.  Totesin ilman miettimistä, että teidän tekemäänne Älypään arvo on ja alta puolen tunnin olimme sopineet Kuiskaajan irtautumisesta.

Nyt Älypää on jatkanut Hesarin tyttärenä jo kymmenkunta vuotta, mutta olen hieman pettynyt.  Älypää ei ole kehittänyt sellaisia polkuja, joita uskoin Hesarin sen kanssa saavuttavan.

KUISKAAJA © 2020