Liikuntakeskus Fressi (1987)

Liikuntakeskus Fressi syntyi 1986 spin offina aiemmin 1979 perustetun Tampereen Squash Centerin naisten aerobic-jumpista. Käytännössä osoitteessa Hallituskatu 16 toiminut sali nostettiin samassa kiinteistössä maan alta talon kolmanteen kerrokseen, jonne rakennettiin aluksi iso pukuhuone, 12 suihkua ja iso sauna.  Sisäänkäynti saatiin Kuninkaankatu 30 osoitteeseen, josta vaatimattoman palo-oven läpi päästiin keskuksen vastaanotto aulaan.  Erinomaisen nimen-Fressi- keksi mainostoimiston Tiina Mäkikoski, joka myös piirsi Fressiin hienosti aikaa kestäneen logon.

Osakkaiksi yhtiöön otettiin viisi meidän Squash Centerin ajalla ansioituneita jumpan pitäjiä ja vaimoni Tarja Lajunen.

Avaus oli onnistunut.  Tässä vain naisille tarkoitetussa liikuntakeskuksessa tuntui olevan päivä päivältä olevan enemmän ja enemmän kävijöitä. Koulutimme osakas ohjaajiamme eri puolilla maailmaa järjestetyissä koulutustapahtumissa, joista pääosa oli USAssa. Vaimoni oli Fressin vetäjänä loistava. Päivät kuluivat työntekijöiden kanssa Fressissä, illat kotona suunnitellen jumppia ja asiakkaille henkilökohtaisia liikkeitä esim. niska- ja hartiaseudun kiputilojen hoitoon. Jos hän ei jotain osannut, hän opetteli. Mainonnan puolella hän kävi media-assistenttikoulutuksen vain saadakseen parempia lehtimainoksia.

Joka kesä laajensimme keskusta, ensin noin 300 neliöisellä kuntosalilla, sitten tekemällä kakkoskerrokseen uuden liikuntasalin 2:n; sitten samoin kakkoseen läpitalon sisäportaan, uudet pukuhuoneet ja saunat ja salit 3 ja 4 , joiden alta purettiin Nordia 4 x kino elokuvateatterit. Viimeisenä valtasimme ykköskerroksen Sportia Tolosen noin 2200 neliön liiketilat ja rakensimme kaksi uutta saunaa ja pukuhuoneet (nyt myös miehille).

Yhteen aikaan vuosituhannen vaihteessa vertailimme kuluneen viikon kävijämääriä. Pääsimme Koskikeskuksen 560 paikkaisessa Cine Atlaksessa neljässä elokuvateatterissamme parhaimpina viikkoina hieman  yli 9000 kävijään (Taru Sormusten Herrasta, Harry Potter ja James Bond –viikoilla), mutta emme kertaakaan voittaneet Fressiä, jossa kävijäluvut viikoittain ylittivät kymmenen tuhatta kävijää.  Fressi toimi pääosin kymppikorteilla vielä pitkään sen jälkeen, kun suurin osa kuntosaleista oli jo siirtynyt kuukausittaisiin jäsenmaksuihin.

Matkalla oli myös murheellisia päiviä. Erittäin pidetty jumpanpitäjämme Anitta Mattsson pääsi SAS lentoyhtiön lentoemännäksi, mutta viikonloppulomalla menehtyi SAS lento-onnettomuudessa Milanossa. Fressi täyttyi sekä murheesta että kukkalähetyksistä ja useita kuukausia kaikkien työntekijöidemme ajatuksissa oli päällimmäisenä kaipaus tätä iloista ja pidettyä työtoveriamme kohtaan.

Lopullisia vaikeuksia meille tuli Ilmarisen myytyä tämä Aamulehden kiinteistö Lahtiset-Yhtymälle, joka halusi omaisuudelleen merkittävästi kovemman tuoton ja vuokrasopimusten jatkoneuvottelut muuttuivat erittäin vaikeiksi.  Itseämme monta kertaa suurempi Fysioline Oy osti Fressin ja lähti kehittämään sitä Fysioline Kiinteistöt Oy:lle hankkimissaan ja rakentamissaan tiloissa. Fressistä onkin kehittynyt yksi maan johtavista liikuntakeskuksista.

Tilinpäätösten julkisuus on oman yrittäjäuran aikana ollut lukuisia kertoja merkittävän suuri vaara koko yrityksen toiminnalle. Kun vuokranantaja näkee vuokralaisensa tulokset, niin se näyttää johtavan käsitykseen, että merkittävä osa hyvästä tuloksesta kuuluu vuokranantajalle.  Ja kun vuokrasopimuksia jatketaan uudelle sopimuskaudelle (vaikkapa viiden vuoden välein), vuokraisännät sanovat suoraan, että kyllä teillä on varaa maksaa ja vuokran tarkistukset voivat johtaa vuokran tuplaantumiseen kerralla. Erityisesti yrityksissä, jotka ovat kustannuksellaan rakentaneet mustista pimeistä perätiloista valoisia liiketiloja, tämä tuntuu epäoikeudenmukaiselta ja vastenmieliseltä.

KUISKAAJA © 2020