Tampereen Squash Center (1979)

Aloitin squashin yhdellä viikoittaisella iltavuorolla yhdeksästä kymmeneen. Vuosi oli 1976.   Jäähovilla oli kaksi kenttää, joissa oli lasiset takaseinät. Hurahdin lajiin heti kokosydämisesti. Jäin lähes joka kerta lyömään palloa pariksi tunniksi vuoron jälkeen, josta seurasi se, etten saanut unta.

Tapasin kerran hallilla Markku Kekonin. Hän oli siinä mielessä ihmeellinen kaveri, että hän jaksoi pelata kanssani yöllä kahteen, vaikka en juuri saanut häneltä pisteitä.  Pelasimme 3-4 iltayötä viikossa ja peli tasaantui. Ja tulivat kilpailut. Opiskelin teknillisessä opistossa Kissanmaalla aamupäivät ja Tampereen yliopistossa iltapäivät, mutta poikkesin joka päivä matkalla Jäähovin squash- halliin parin tunnin treenille.

Vuokraisäntäni Heikki Hilden kävi yllättäen ovellamme ja kysyi vaimoltani, olisinko kiinnostunut 20%:n osakkuudesta rakennettavassa squash hallissa. Sehän kiinnosti, olin jo käynyt Kuopiota myöten katselemassa hallin paikkoja.  Teimme ensin suunnitelmia vanhaan tiilitaloon Takojankadulla, mutta sitten keksimme, että Aamulehdellä oli valtava paperivarasto Hallituskatu 16 -kiinteistössään tyhjänä noin 11 metriä maan alla. Suoraan silloista asuntoamme vastapäätä.  Hildenin veljesten lisäksi osakkaiksi tuli insinööri Esa Nurmi ja hänen työnantajansa Kalevi Ahonen.

Kesäkuun 1979 ajan valettiin valtavia seinäelementtejä seitsemää squash kenttää varten ja kun ne saatiin pystyyn, squash kentät olivat raameiltaan valmiit. Loppukesän pinnoitimme kenttien seiniä, teimme joustoparkettilattiat, ison kahvion ja pienen kuntosalin. Kesän ajan oli todella paljon tehtävää, jota sävytti koko ajan äärimmäinen kiire ja pelko rahan loppumisesta.. Hyvää oli kuitenkin varaustilanne. Pari viikkoa ennen avausta meillä oli kaikille seitsemälle kentälle puolen tunnin iltavuorot täynnä ilta kymmeneen saakka vakiovuoro varauksia.

Vaimoni on jumppari ja halliin rakennettiin 150 neliön ’balettisali’ kahvilan alle. Koejumpalla oli Hildenien muotiliikkeen naiset. Seuraavana aamuna Erkki Hilden soitti minulle, että tuollaisia jumppia ei voi kyllä pitää – naiset olivat niin kipeitä, etteivät istumaan päässeet. Vähän ahdistuin, mutta Erkki soittikin uudestaan iltapäivällä ja perui kaiken sanomansa – naiset olivat niin ihanan kipeitä että halusivat säännöllisesti jumpalle. Se oli aerobicin Tampereelle tulon aikaa ja myöhemmin tulevan Fressin synty.

Syksyn 1979 ajan teimme lupauksemme mukaan kaikki työt hallilla kahdestaan vaimoni kanssa. Vuoroaamuin olimme siivoamassa jo viideltä ja sitten yhdessä koko loppupäivän. Puoli yhdeltätoista soitimme Tavastiaan Hämeenkadulle, että laittavat pizzan uuniin ja juoksimme sinne juuri ennen valomerkkiä syömään.

Olin hölmöyksissäni myynyt alkuun valmennuskursseja, joihin kuului kaksi luentoa ja kaksi henkilökohtaista opetustuntia.  Aina kun vaimoni piti jumppaa, olin kassalla, hoidin kahvilaa ja jännitin mailoja (joita toimme Australiasta). Ja kun vaimoni vapautui kassalle, opetin squashin alkeita kentällä (160 opetustuntia ensimmäisistä kursseista).  Kevätpuolella uskoimme jo niin vahvasti talouteemme, että palkkasimme pari opiskelijaa (Teuvon ja Tapanin) sekä useita jumpanpitäjiä.

Verratonta koko touhussa oli ystävystyminen muiden osakkaiden ja työntekijöiden kanssa. Ja fantastiset asiakkaat, joiden kanssa oli kassalla viikko viikon jälkeen vaihtaa kuulumisia.

Teuvo ja Tapani olivat rinnallani seuraavat kymmenen vuotta sekä kovissa rakentamisen jaksoissa että toiminnan pyörittämisessä. Hildenin Erkki opetti minulle bisneksestä kaiken, mitä siitä tiedän päiväkirjan ja pääkirjan täytöstä lehti-ilmoitusten laadintaan. Useiden vuosien ajan kävin lähes päivittäin Erkin luona takkikaupassa keskusteluja, joissa aina pitkän kaavan kautta parannettiin maailmaa.  Tutustuin Tampereen Osuuspankissa sen toimitusjohtajaan,  Arto Lehtoon, joka on ollut minun elämäni pankinjohtaja.  Hänellä oli jostain syystä aina aikaa minulle ja tunsin näillä käynneillä vahvistuneeni, vaikka en lupausta rahasta olisi saanutkaan.   Arto on edelleen ystäväni (vielä toivoakseni pitkään) ja hän on eläkkeelle siirryttyään toiminut vuosia usean yhtiömme hallituksessa.

KUISKAAJA © 2020